Глупост на деня

December 10, 2007

Няма да има кадастрален регистър, нито реформа, защото няма място, къде да се съберат сървърите. – обявила министърката на правосъдието Миглена Тачева.

След като министърът на икономиката замлъкна с простотиите си, властта намери нов източник на смешки. Правният портал имал нужда от 17 сървъра, всеки от които заемал половин зала (с размер, да речем 50 квадратни метра).

Не знам какво съдържа кадастралния им регистър, но се басирам, че с 1 рак оборудване може да се реализира и някой много яко ги е излъгал, че им трябва машина от мащабите на BlueGene/L, но в пъти по-обемиста, за да работи. 1 правен портал. Няколко милиона карти.

Имаме 2 варианта. Или news-а са й сложили в устата думи, които не е изрекла, или тази е дяволски некомпетентна и не-намясто овца. Кое от двете?

{democracy:18}

PS. Ако министър Тачева попадне тук, готов съм да й изнеса безплатна лекция от 2 часа, в която да й разясня основни принципи на функционирането на правните портали и това как, срещу колко пари и горе-долу за колко време може да се осъществи това нещо, без да е нужно да се изпразни министерството, освен от кухи лейки.

Публикувано в: Uncategorized 26 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

26 коментара на “Глупост на деня”

 1. Николай on December 10th, 2007 23:29

  Мда, като го прочетох одеве се замислих дали някой не иска отново да ни листнат в Top 500 с машина, която не се ползва по предназначение. Какви са тия сайтове, какви са тия сървъри, не е истина просто.
  За анкетата можеше да сложиш й отговор “И двете”, мисля че няма да е толкова далеч от истината.
  Друго ми е чудно, коя ли е била фирмата изпълнител?

 2. Георги on December 11th, 2007 00:31

  Аз пък се басирам, че целия им регистър може да върви на една прилична машина. За разлика от egov на който им трябвала 16 процесорна машина. 🙂

  Боже, колко мъка има по тоя свят…

 3. dzver on December 11th, 2007 01:02

  Нека са 3-4, за всяка задача по 1 и 1-2 за бекъп?:)

 4. Longanlon on December 11th, 2007 09:21

  Така като гледам функционалността на сайтовете на министерствата и на другите държавни институции и колко информация съдържат, спокойно всички те могат да се хостват на един сървър ебаси…

 5. dzver on December 11th, 2007 09:43

  Без НОИ, ЕСГРАОН и НЗОК ;-P Но и за тях сумарно не са нужни 17 сървъра.

 6. Biks on December 11th, 2007 10:19

  Съмнявам се, че министър Тачева ще попадне на блога ти. Но това не пречи да пуснеш един материал как може да се направят нещата.

 7. oggin on December 11th, 2007 10:24

  явно не е news.bg виновника, почти всички вестници днес пишат същото за 17 сървъра и изпразнено министерство… което всъщност е една добра идея 🙂

 8. Гери on December 11th, 2007 11:19

  Аз само да питам тези машини дето ще ги ползват да не са лампови случайно?

 9. Hobbit on December 11th, 2007 11:23

  Kадастралният регистър наистина е много тежък и сложен. Нямам представа колко трябва да е голям сървърът, но:

  Агенцията по кадастъра вече работи успешно в доста общини в БГ. Там се оправят най-обикновени мощни машини. На база 264 общини се съмнявам, че е нужен подобен сървър – чудовище.

  Обществените поръчки за информационно осигуряване, сигурност и т.н. на търговския регистър и на кадастъра са огромни хапки, и именно невъзможността да се спогодят в 3-5-8 такт кой да ги лапне забавя реформата.

 10. dzver on December 11th, 2007 11:47

  Зависи от сложността на софтуера, но едва ли са си поставили за цел да направаят интерфейс като на google maps. Говорим си за 1 база с кадастри, пък били те и много милиони. Не за изчисленията на процесите в ядрен взрив.

  Сега има 1 особен момент, че ако софтуера ти е кофти и 8*8 може да се смята от BlueGene/L в продължение на 6 седмици.

 11. avtolik on December 11th, 2007 11:57

  Ами какво да кажа, тея глупости се ръсят за пред хората. Ама върви обяснявай после на простолюдието че са глупости…

 12. skotie on December 11th, 2007 12:05

  Не че нещо защитавам тая министърка, но само географската информация за цяла България ще се мери в TB. Всичко се базира на ESRI технологии и данните са в Oracle. Който има желание да ходи да рови по американския им сайт и да гледа хардуерни изисквания и да се запознава с продуктите им. Аз ако мислех архитектурата щях да сложа по един Oracle RAC с минимум 2 нода за всяка област. Под линукс разбира се ;). Но това никога нема да стане – къде от нежелание за харчене на пари, къде от липса на квалифициран персонал.
  Затова агенцията по кадастъра ще продължи да харчи пари за коли и всичко останало, но не и за качествена техника. И ще продължава да си работи с “най-обикновени мощни машини”.

 13. Assenoff on December 11th, 2007 12:45

  Всъщност има един светъл лъч – казала е директно, че предишния на този пост е дал парите за глупости … Което никой не грее де. А изискванията са драстично, ама десетки пъти завишени, това да не са гогъл мапс 🙂

 14. dzver on December 11th, 2007 12:52

  Не знам каква е детайлизацията на картите, също така колко единици са кадастрите и какво съдържа всеки по отделно, така че мога само да гадая за сложността на задачата. Ако ти знаеш повече и считаш, че са нужни 56 oracle server-a само за векторното инфо, ОК, за правния портал са нужни още единици, които да съдържат всичко, необходимо за крайния потребител.

  Сумата пак не прави нещо повече от 1 стая с техника.

 15. хасенчик on December 11th, 2007 13:21

  Такаа, понеже стана дума за кадастрален сървър, ще кажа няколко думи, понеже съм работил във “фирмата разработчик” на кадастралният сървър. Няма да давам акъл за това какви технологии да се използват или за това колко било лесно да се направи такова нещо. Лесно? “Лесно нема” е казал шопът. Ако от самото начало всички от министерството знаят какво точно трябва да се направи и работят в тази насока, няколко месеца биха били достатъчни. НО! Има някои дребни подробности:

  1) Алкохолизъм – повечето пъти, когато съм говорил или съм се срещал с човек от министерството по работа, той е бил ПИЯН.

  2) Корупция

  3) Нехайство и негативизъм, при това двустранно – както в министерството, така и във фирмата изпълнител.

  4) Мързел

  5) Липса на точен план и описание на задачите.

  6) Чести генеранли смени на хора, идеи, технологии, схеми и т.н.

  До преди няколко месеца (докато все още работех във въпростната фирма) имаше работещ он-лайн картен сървър + база данни със доклади на министерството в сайт (http://geoserv-bg.net), който в правеше по няколко хиляди посещения на ден. В момента, след като напуснах, този сайт е с безмисленият надпис UNDER CONSTRUCTION. Най-вероятно е взето поредното безумно решение за генерална смяна на технологията, а пък и във фирмата-изпълнител НЯМА нито един разработчик в момента. Успех!

 16. dzver on December 11th, 2007 13:29

  Каква била работата… 🙂

 17. хасенчик on December 11th, 2007 14:14

  Една друга малка, но съществена подробност, споделена лично от бившият ми шеф е, че в конкурса за националният кадастрален сървър на България са участвали много фирми, включително и ESRI (ESRI са водещи в GIS софтуера, демек кадастраления софтуер). Както е “нормално”, конкурсът е спечелен от фирмата, дала повече рушвети и за която е лобирано най-много. Кандидатстващият проект е бил напълно фиктивен, колкото за бумащината.

  Може би трябва да напиша публикация за това в блога ми с повече подробности, като имена и дати, та дано има ефект …

 18. dzver on December 11th, 2007 14:32

  Еми направи го, досега говорихме за некадърност, а вече си говорим за престъпления от министерството на правосъдието.

 19. Филип on December 11th, 2007 16:32

  Въпросният сайт http://geoserv-bg.net е регистриран на някаква фирма стеф92, председател на която е Георги Сяров, дългогодишен преподавател в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски”. Имат уж някакви разработки в гео-инженерството, общо взето няма как да спечелят конкурса, в който участват и Есри, ако нямат много пари за рушвети.

 20. хасенчик on December 11th, 2007 17:24

  Дам, доста точна информация си получил от whois-а, Филипе! 🙂 Пари за рушвети се намират, щом знаеш какъв голям кокъл ще захапеш, като спечелиш такъв голям проект. Дори нещата, които си направил да са = 0, взетите пари са над 100 – 200 хил., съдейки по колата на господина. 🙂

 21. Hobbit on December 12th, 2007 15:30

  Доста правдоподобна информация от Хасенчик. Тъкмо тъй си ги представях нещата.

  И още нещо – да видиш трезвен юрист в България е събитие. Аз не съм въздържател, но половината ми колеги миришат на спирт в съда по обед…

 22. Георги Фурнаджиев on December 12th, 2007 18:18

  Мацката е министър на правосъдието и е нормално да е дяволски некомпетентна по въпроса за сървърите. Щях да се втурна с писък към летището ако беше обратното.

 23. dzver on December 12th, 2007 18:31

  Не може да си министър и да се изказваш неподготвен по въпроси, за които знаеш, че нищо не разбираш.

 24. oggin on December 13th, 2007 09:43

  dzvero , извинявай ама ти нищо не разбираш. вчера ходих да гледам сървърите и верно са теееее толкова големи. и в тях ще се складират всички неизползвани кутии от уиндоусите закупени за държавната администрация. а там … в половината незаета стая дето остава щели да сложат комисионната от сделката 🙂

 25. dzver on December 13th, 2007 10:08

  Това някакви сървъри с физически сторидж дивайс за джунджурийки 🙂

 26. oggin on December 15th, 2007 08:38

  http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2839&sectionid=16&id=0000101

  Поне 5 милиони евро са прахосани в българските съдилища за компютърен софтуер, който се оказва напълно неизползваем. Години наред различни международни програми са дарявали пари, за да си изгради съдебната власт единна информационна система, но повечето от закупените софтуерни продукти са некачествени и несъвместими един с друг. Затова работата трябва да започне отначало.

Оставете отговор