Легализация на проституцията

December 4, 2007

Прокуратурата единодушна със сводниците по въпроса (mediapool от 02.2007), че проституцията трябва да е нелегална.

Нелегалната проституция е сериозен източник на:
– Сива икономика
– Трафик на хора
– Корупция в полицията
– Робство в 21 век
– Лицемерие на обществото

Легалната проституция би прехвърлила корупцията и лицемерието от полицията и обществото в посока данъчните. Склоняването към проституция и трафикът на хора надали ще бъде засегнати. В този аспект, Делян е написал цял ферман с аргументи против, в който твърди, че всъщност легализацията ще означава повече вратички за измъкване на насилниците. Но какви вратички, като в момента те правят каквото успеят? Интересна дискусия има и в калдата, където изобилства от положителни мнения и негативни примери.

Единствената страна, в която проституцията е намаляла била Швеция, чието законодателство криминализира консумацията, но не и проституирането. Подходът там е, че проститутките са слабата страна, тъй като сводниците и клиентите много добре знаят как да се възползват от тяхната бедност или друг тип слабост. Като резултат от приемането на този закон няма осъдени на затвор, само на глоба.

Според мен френският вариант, в който проституцията е легална, но са криминални сводничеството и рекламата добре ще опише ситуацията в България.

При всички случаи е пълно лицемерие да се твърди, че няма проституция, няма бой, няма протекции, няма проблем и че за склонна се развива в тази област жена е по-морално да прави кариера вагина, отколкото да практикува древната професия.

Какво мислите?

{democracy:17}

Публикувано в: Uncategorized 17 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

17 коментара на “Легализация на проституцията”

 1. Борислав Борисов on December 4th, 2007 20:49

  До края на този парламентарен мандат няма да бъде легализирана. Ако се сбъднат сегашните врачувания за състава на следващия парламент, то поне още 6-7 години проституцията в България ще остане нелегален бизнес за стотици милиони, свързан здраво с финансирането на олигархията. Тази дискусия се води от началото на 90-те години на миналия век, вече ми е опротивяло да чета и слушам едни и същи аргументи за и против. Нашето общество е много по брутално и примитивно, отколкото изглежда при четенето на блогове и форуми. Насилието, корупцията, трафикът на хора и всичко друго, свързано с нелегалната проституция, са нормални елементи от социалния ни живот, Щом ги търпим и се адаптираме към тях, а след това си показваме в Интернет какви хубави телефони имаме и колко сме цивилизовани. Конформизмът и моралът нямат допирни точки, не знам защо продължаваме да се лъжем взаимно, че водим някакви дебати в това общество. Замислете се само колко фондации поглъщат огромни бюджети, за да защитават правата на принудените да проституират. След това се разходете из нощна София и изпратете коледни картички до същите тези фондации.

 2. Георги on December 4th, 2007 21:49

  Ми зависи от начина по който гледаш на проблема. Политиците (някои от тях) също са един вид проститутки, понеже обслужват нечии нужди. Доган примерно прави коалиции с който може, само за да е във властта и да “лапа”…

 3. Емин Бей on December 4th, 2007 22:08

  интересно какви са аргументите на човека гласувал не

 4. dzver on December 4th, 2007 22:55

  Борислав, подкрепям мнението ти, но аз съм малко нов по темата.

  Имам отдавна мнение само за бруталността и простотията, които според мен виреят сред твърде голям % от населението и спрямо които моделът Доган примерно е синоним за честност и толерантност. Разбира се, с това обществото може да се бори, стига то да не е в малцинство, чрез налагане и спазване на закони. Ако ще е легализация, нека е легализация. Ако ще е инкриминиране – моля, но да се спазва – не такива някакви средни положения. Криминално е само, когато на проверяващия му изнася.

 5. Филип on December 5th, 2007 11:10

  Емине, обърках се. 🙂

 6. Hobbit on December 5th, 2007 13:02

  Темата е много обширна.

  Гласувах ЗА легализация, но бих направил десетки уговорки.

  Проблемът е, че няма законност – и да е легална проституцията, тя пак ще е източник на пари за олигархията и властта защото:

  – пак ще има малолетни/непълнолетни проститутки
  – пак ще има насилствена проституция
  – пак ще има умишлено дрогиране и пристрастяване, т.е. косвено заробване
  – пак няма да има медицински контрол в евтините бордеи или ще има формален, само на хартия
  – пак ще е на тъмно, няма да се плащат данъци.

  Легализацията е може би някаква стъпка, но не и решение.

 7. dzver on December 5th, 2007 14:34

  Да, но в момента поради незаконността на бизнеса с него се занимават единствено престъпници. Все пак ще е стъпка в по-добра посока, ако има начин бизнесът да се прави, без да са намесени престъпници.

 8. gyx on December 5th, 2007 15:33

  Щом ще се легализира проституцията и ще се плаща данък за това, възникват още няколко въпроса…

  1. Ще се издават ли касови бележки и фактури и какво ще пише на тях? Свирка, 1бр – 5лв, примерно. 🙂
  Който е с фактура за фирма, ще може ли да си вземе ДДС-то? 🙂

  2. Ако шефа за Нова Година ме изпрати от името на фирмата да се позабавлявам и не ми дадат фактура, как ще докажа разхода на фирмата? 🙂

  3. Ако не остана доволен от услугата, ще ми върнат ли парите? 😀

  4. КЗК ще следи ли за дъмпингови цени и ще има ли спекулативно покачване на цените за съответните услуги? 🙂

  5. Ако някоя проститутка се зарази, ще и го признаят ли за трудова злопулука? 🙂

  ***

  Въпросите ми са по-скоро в кръга на шегата. 🙂

 9. dzver on December 5th, 2007 15:45

  5 – редно е, ако си е плащала осигуровките да се признае 🙂

 10. haz on December 5th, 2007 17:59

  Не е вярно, че в момента проституцията се контролира изцяло от престъпници. Пуснете търсене на “масажи”.:)

 11. dzver on December 5th, 2007 19:40

  според законите на логиката, дори свободно практикуващите плащат на някой рекет.

 12. Hobbit on December 6th, 2007 20:07

  Отговорих в моя блог. Винаги съм смятал, че темата е важна.

 13. rover on December 6th, 2007 22:37

  @gyx по точка 5. – по-скоро би могло да й се признае за професионална болест, но това зависи от заключенията на съответното териториално поделение на НОИ, както и на органите на експертизата на работоспособността. Пък и да й отхърлят искането си има ред за обжалване…

 14. dzver on December 6th, 2007 23:09

  Професионално заболяване по-точно 🙂

 15. rover on December 7th, 2007 00:48

  Не, не, професионална болест е, dzver, отвори си Кодекса за социално осигуряване и сам ще се увериш 😉

 16. dzver on December 7th, 2007 10:39

  Този кодекс го знаех преди около 7-8 години, когато последно учих икономически дисциплини. От тогава може да са преименували термина…

 17. Делян Делчев on January 5th, 2008 17:26

  Аз не искам да се повтарям, затова няма да обяснявам защо съм против проституцията, то е видно и на приложения в този пост линк. Просто искам да напиша защо не съм съгласен с обясненията тук в полза на “за”:
  Изречението „Но какви вратички, като в момента те правят каквото успеят?” е некоректно. Най-вече поради това, че проституцията в момента НЕ Е НЕЛЕГАЛНА. Ако някой е на противното мнение, нека да ми покаже действащ законов акт, който да я забранява. Проституцията в момента в държавата е напълно легална, с известен контрол над рекламата. Единственото забранено е склоняването към проституция. Какво по-голямо легализиране от това? Както съм казвал стъпките към по-голямо легализиране са две – или се легализира и това, което сега е забранено (сводничеството), или се вкарва закон, с който професията влиза в специална група на плащане на данъци. Ако е първото, то аз не съм съгласен и ще съм учуден, ако не-сводници са съгласни, ако е второто, то проституцията ще си остане нелегална, така както на поне половината от населението заплатите сега са нелегални.
  Твърдението „щом не можем да контролираме нещо, да го разрешим” е изначално грешно. Най-добрият пример вече съм го давал – и в най-добрите общества стават убийства. Явно това е неконтролируемо. Защо обаче не е разрешено (с просто въвеждане на данък)? Въвеждането на подобен акт изисква висока степен на хомогенност на обществото по неговото отношение. Ако дори 10% от обществото не са съгласни, такова решение може да катализира обществена криза, която да прерасне в сблъсъци и тотален разпад. Това не значи, че кризата я няма и сега. Но тя е заварено положение и тлее. Ако обаче я запалим, не е ясно дали ще я загасим. От гледна точка на проституцията, религиозните групи (не малко) в държавата не я приемат. Не се възприема и от над 50% от обществото според по-големите проучвания. Изричното и легализиране (в повече, отколкото е в момента) ще катализира обществен конфликт и това е напълно очевидно. Коя жена ще се хвали, че работи проститутка, дори това да е официално дефинирана в закон професия, ако децата в училище бият нейното? И не само. Докато обществото не е масово готово за това, самите проститутки ще искат да бъдат нелегални. В резултат, няма да има постигнат ефект.
  Твърдението, че олигарси се облажват от проституцията, защото е нелегална не е вярно. Първо, защото проституцията не е нелегална. Второ, защото, ако „стане легална” (или напротив – нелегална) това не значи, че олигарсите няма да продължат да се облажват – това става, защото законът и прилагането му е слабо, а не друго. Този ключов проблем няма да се промени със специална легализация или забрана. Просто трябва държавните институции да почнат да си вършат работата. Причините, поради които не го правят сега, ще се запазят. Ако те се премахнат, защо да се променя закона? Казано с други думи, няма толкова директна връзка между легализацията и печалбата. Връзката е директна между слабата държава и печалбата и се отнася за всичко, а не само за проституцията. Другото е просто изнасяне на проблема не там, където му е мястото, и по този начин загуба на усилия в не решаването му. Трето, за мен изричната легализация по-скоро облагодетелства олигарсите – изпира парите им (сега само проститутките могат да декларират тези приходи, но не и сводниците и препродавачите), създава им позиция в обществото. Както споменах за проститутките нищо няма да се промени.
  Само искам да прокоментирам, че има силно движение в EU както и натиск отвън (САЩ) да се въведе пълна забрана на проституцията, по Шведския модел, и след приемането на Лисабонския акт (Конституцията) вероятно тази година, не по-късно от 2012-та това ще бъде факт за всички държави в Европа. Това е доста ясно за всички заинтересовани от въпроса. Следователно правилният въпрос тук би трябвало да бъде, кой е този заинтересован да въведе временно разрешение за проституция у нас? Аз предполагам – вероятно някой, който иска да изпере малко пари, а?

Оставете отговор