Лични ли са личните блогове?

November 29, 2007

Интересно ми е, какви блогове предпочитате? Лични – в които авторът пише за себе си и свои мнения или Списания, в които авторът прави разработки (или колекции от статии) – примерно за китайското икономическо чудо, за гейовете, за пътешествия на трети хора из целия свят, право, IT и т.н.

{democracy:16}

Забелязвам, че напоследък блоговете се разнообразяват тематичните стават все по-чести. Интересувам се живо от това, тъй като категорията лични блогове в dmoz й предстои докласифициране. Имам няколко IT и SEO блога, които никой друг редактор не ги публикува, а са си блогове и е редно да са там. До тук общо взето специализираните блогове се броят на пръсти, но пък са посещавани и ми е трудно да определя коя от двете групи е с повече бъдеще.

Ще се наложи да направя същото таг-ване и за топ 100 на блоговете. Там, за съжаление, резултатите са далеч от смисленото за потребителя. Класацията се е оформила горе-долу до 140-150-то място и точно в дъното на таблицата (и под него) има много ценни и нови блогове, които все още седят в страни някак, несвързани съвсем с останалата блогосфера.

Публикувано в: Гърнето с боба 14 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

14 коментара на “Лични ли са личните блогове?”

 1. georgivar on November 29th, 2007 15:41

  Как определяш кой блог е ценен, нов, несвързан? Има ли някаква методика обективна или всичко е лична преценка? На кой критерий се базира категоризацията?

 2. dzver on November 29th, 2007 15:56

  Ценен = редовно поддържан, богат на съдържание, написано прилично. На теория е субективно, но на практика – направо си е обективно.

  Свързан = получил връзки в агрегатори и други блогове. Несвързан – висящ в пространството и само авторът си знае за него.

  Категоризация: до тук липсват идеи за универсална блог-категоризация, от което блог-категорията на dmoz страда. Ще е субективно.

 3. Димитър Цонев on November 29th, 2007 16:29

  Лично на мен най-много ми допада миксът от двете неща – описания на преживени или бъдещи събития, но също така и статии, разработки, в които, обаче, присъства мнението на автора, личното му усещане за нещата, наблюдения, впечатления…

 4. Майк Рам on November 29th, 2007 16:37

  С риск да прозвуча нескромно, мисля, че моят блог Нова работа също има място в тази класация. Той е тематично насочен към кариера и мениджмънт и има Technorati authority 12. Парадоксалното е, че има относително добра посещаемост, но athority-то му е още малко.

  Все пак, на фона на изключително малкото тематични блогове, мисля, че заслужава да бъде включен в класацията 🙂

 5. dzver on November 29th, 2007 16:41

  Майк Рам, блогът ти има това ауторити, но то не се връща ВСЕ ОЩЕ от xml-а за експорт на технорати. Подобни проблеми имат блоговете Eneya, Leeneeann и др. Писал съм на съпорта им за проблема, но няма отговор.

 6. deemight on November 29th, 2007 22:08

  Винаги съм предпочитала личните блогове. Може би защото приемам блоговете като късчета информация, което различни хора просто складират в огромната мрежа. Възможността да се докоснеш до нещо лично, което непознат човек някъде си е решил да сподели със теб винаги ми е звучала много… позитивно. Да разкажеш някоя случка ей така, заради самото споделяне, ми харесва много повече от меренето на ранкове. 🙂

 7. Н.В. on November 29th, 2007 22:56

  На мнение съм, че блогът трябва да се прави за читателите, а не за себе си. Не трябва да се превръща в подобие на тайно дневниче, или пък на нещо, което ще четат само дузина приятели и познати.
  Личните неща ще бъдат разбрани само от най-близките ти и затова няма нужда човек да ги занимава с преживяванията си.
  Така че поддържам отнякъде мнението на Д.Цонев, и смятам, че трябва да се набляга на личните впечатления само по някое значимо и общоизвестно събитие.
  Затова и гласувах за магазинния тип блог. 🙂

 8. Илия Горанов on November 29th, 2007 23:06

  Хъм, според зависи какво искаш да прочетеш. Ако търся някакви интересни събития от областта на web development, не очаквам да ги открия на нечий личен блог, по-скоро на блог на някое общество. От друга страна, ако искам да прочета някой интересен разказ в стил http://blog.peio.org/ или http://longanlon.bloghub.org/ (вторият особено много ме кефи като стил на писане), ще ги потърся оп личните блогове.

  Затова в агрегатора имам папки… който блог по какъвто повод го чета, в такава папка влиза. И като вляза да чета – чета това, което ми се чете.

 9. dzver on November 30th, 2007 11:05

  Новата работа се е оправила и вече излиза.

  ps. в сиво са отбелязани блоговете, с чиито технорати ауторити има проблем. Ако все пак са в класирането, значи до скоро профилът им е бил ок.

 10. Hobbit on November 30th, 2007 16:27

  Добре, че пусна таз информация да разбера, че съм на достойното 120-то място, а в световен мащаб гоня половин милионното:)

  Нямам идея как се получава, защото имам доста скромно посещение в новия блог, явно е друга системата.

 11. Longanlon on December 3rd, 2007 22:30

  Интересен резултат от анкетата.

  Особено като се има пред вид, че моя блог примерно се радва на завидна посещаемост, а интернета е пълен с блогове тип “мило дневниче”, които четат само авторът им и майка му…

 12. dzver on December 3rd, 2007 22:51

  не само, я погледни топ 100 на technorati и виж колко блога са лични…

  хората искат лични мнения, ама предпочитат да четат лична драма =)

 13. ипотпал on November 27th, 2009 20:58

  Отговорих с “Все тая”, но определено предпочитам блоговете с Dofollow коментари хихихи 🙂

 14. dzver on November 27th, 2009 21:08

  А аз предпочитам коментатори с истински имена.

Оставете отговор