Акт за крушка

November 6, 2007

На връщане от Гърция, патрул на КАТ в Овча Купел ми написа акт за неработещ фар, въпреки че имах резервна крушка. Имайте го предвид, изглежда не им дреме, че имаш комплект с резервни крушки и че фарът ти може да се е повредил преди 30 секунди и като си потеглял всичко да е било ОК. Това е доста несправедливо.

Темата е породила оживена дискусия в клуб Рено.

Публикувано в: Гърнето с боба 25 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

25 коментара на “Акт за крушка”

 1. ss7 on November 6th, 2007 13:18

  Чакаш един месец да напишат наказателно постановление, и ако е > 50 лв (което ме съмнява) обжалваш пред съд. Няма смисъл да подаваш възражение в КАТ в 3 дневния срок. Подавал съм възражение срещу акт без подпис на свидетел и познай – нищо. Само съд ги оправя. Обаче нали увеличиха сумата при която можеш да обжалваш. Преди беше 10 лв сега мисля е 50 лв.

  На това му се вика полицейщина и безнаказаност. Могат да правят каквото си искат и да ти приберат 50лв, без никакъв контрол. Някой да забелязва, че вече катаджиите увеличиха мизата. не взимат вече 10-20 лв.

 2. dzver on November 6th, 2007 14:35

  В интерес на истината в клуба рено считат, че са ми сложили акт правилно – виждало се било като ти изгори крушката (което въобще не е така).

  Мен не са ми искали да черпя наскоро, но вероятно е, защото реших да спирам на жълто, а това е най-лесното каше. Висваш на някой светофар и спираш всяка последна кола “що мина на червено?”.

 3. Илия Горанов on November 6th, 2007 15:26

  Като повдигна въпроса, припомних си една скорошна случка.

  http://9ini.babailiica.com/kukite/

  А дето казваш, че крушките горяли веднъж на 4 – 5 месеца. Аз съм шофьор от 99 година, досега веднъж ми се е случило да ми изгори преден фар и нто само късата светлина и веднъж не ми светеше задната светлина, ама не беше изгоряла, а просто не даваше контакт цялата клема…

  Между другото, когато ми беше изгоряла късата светлина ме спряха (към 19 часа) на околовръстното под Бояна, преди Shell и аз наистина не бях забелязал, но ме пуснаха и аз на Shell-а си купих крушка и даже пича дето налива бензина ми я смени да не се цапам…

 4. dzver on November 6th, 2007 16:14

  Не знам, миналата година ги сменях, щото не светиха добре… иначе май тази е вторта изгоряла от миналогодишните 2 крушки, дето сложих. На клиото лош контакт не може да се получи.

  PS. Да допълня, под 1 крушка на 4-5 месеца визирам и крушките от стоповете – сменил съм 2 такива и 1 на заден габарит, с 3 на фарове – общо 6 за 19 месеца. Вероятна причина да ми гори крушка на фар е, че на десния ми фар липсва предпазния пластмасов капак отзад.

 5. cx on November 6th, 2007 17:42

  Ти опита ли да спориш, каза ли им нещо?

 6. dzver on November 6th, 2007 18:09

  Обясних им, че преди 3 часа съм бил на бензиностанция и фарът е работил със сигурност… не ги трогна, вече бяха започнали с акта.

 7. Георги on November 6th, 2007 18:53

  ЗАДЪЛЖИТЕЛНО отиди да напишеш възражения в акта. Верно ще трябва да висиш 2 пъти в КАТ, но липсата на възражения в акта обезмисля обжалването. Още по-добре ако си писал на място възраженията…

 8. ss7 on November 6th, 2007 20:17

  Възражението по акта не е задължително и обикновено е безсмислено. Възразяваш пред тоя дето те наказва.

  Не коментирам дали акта е правилен или не, обаче КАТ много се разработи напоследък (при тоя министър) и вече пишат актове за щяло и нещяло. Та като шапкарите те тормозят – тормози ги и ти. Няма да може да обжалваш глобата, обаче може да обжалваш взетите контролни точки. Прочети ЗАНН и ги обжалвай съдебно. Мен ме тормозеха доста, ама като им заведох 3 дела и спряха. Ама тук е малък град и всичко се знае.

  При проверката и писането на акт (най вече) трябва да присъстват и двамата катаджии. Занапред ако не дай си боже ти се случи пак снимай с апарат/телефон. Обикновено единия пише , а другия хич го няма наоколо – това е достатъчно после да падне в съда наказателното постановление.

 9. dzver on November 6th, 2007 20:38

  Добре, какво да възразя? Колата е била неизправна. Какво да напиша във възражението?

 10. 3.14f on November 6th, 2007 21:48

  Know-how: като спра на светофар зад друга кола, винаги поглеждам в отражението, дали ми светят и двата фара. Елементарно е. Имах по едно време някакъв проблем със светлините, та тогава се научих.

 11. dzver on November 6th, 2007 23:38

  Това добре, но в случая говорим за 330 километра нощно междуградско, към края на което късата светлина е спряла да работи. Не е имало кола на под 20 метра пред мен.

 12. Георги on November 7th, 2007 00:01

  Пишеш, че при последното спиране за зареждане на бензиностанция …, намираща се на …. са ти работели късите светлини и на двата фара (след зареждането си помпил гумите при работещ двигател/светлини). Понеже си шофирал през светлата част на деня, не си разрал кога е изгоряла едната крушка. Имал си резервна и си предложил да я смениш на място, но (името на този дето ти е написал акта – пише го горе) е казал, че и да я смениш – все тая … 🙂

  Бъди обстоятелствен – къде-кога-какво. И докато се моташ да не минат 3-те дни…

 13. dzver on November 7th, 2007 09:06

  бе каква светла част бе, карах 7 часа в мрака 🙂

 14. Георги on November 7th, 2007 12:11

  Адаптирай се според ситуацията. Виж акта в колко часа е написан. Ако е било още тъмно това за светлата част на деня го пропусни.

 15. ss7 on November 7th, 2007 15:59

  @dzver – В ЗАНН и ЗДП реда за писане на актове и НП е строго формализиран. Дори да си в нарушение, ако този ред не е спазен, това е основание за жалба пред съда. 3 дневното възражение е пред н-ка на кат и можеш да предположиш дали и колко ще му обърнат внимание.

  Катаджиите никога не спазват ЗАН при писане на актове, въпроса е да можеш да го докажеш 🙂 , например свидетели , снимки и т.н. , че само единия катаджия е установил нарушението (и писал акта), а другия или е седял на топло в патрулката или се е занимавал с друг водач.

 16. ss7 on November 7th, 2007 16:04

  ето тука :

  http://ss7.dupnica.net/?p=5

  има 2 жалби (до съда) , можеш да ги погледнеш

 17. dzver on November 7th, 2007 16:10

  Мина ли ти номера? Отмениха ли актовете?

  И защо си карал 1 година без талон – актът се удължава като заместител на талона?

 18. ss7 on November 7th, 2007 21:09

  Не знам, още се съдиме 🙂 . края на месеца е поредното дело. Би трябвало да спечеля. Акт и наказателно постановление са различни неща. Акт-а е хартиика (доказателството за нарушение), НП е наказанието и то се обжалва съдебно.

  Аз все още карам без талон, вече 2-ра година. Това с удължаването беше измислица на МВР-то (сега обаче го записаха в ЗДП) , няма го записано в никой закон. ЗАНН указваше ( и все още указва) точния начин за връчване на НП , обаче шапкарите нали са важни и те карат да им ходиш на крака. Е аз пък не отидох.

 19. dzver on November 7th, 2007 22:42

  Добре де, ти нали все пак трябва да идеш за удължаване на акта?

 20. ss7 on December 4th, 2009 05:53

  Привет. Какво се случи с акта , има ли НП , кой член е посочен за нарушен и по кой член е наказанието ?

  Мен ме сполетя същата участ. Обаче колкото и да четох ЗДП , никъде не видях забрана за управление на неизправен автомобил или пък задължение за управление на изправен. Е аз все пак чета ЗДП както дявола – евангелието , но не видях описано нарушение, ако човек шофира с изгорял фар, т.е. видях , ама е чл. 101 , а в моя акт пише нарушен чл. 139 , ал.1 – катаджията ме е взел за МПС , та ще трябва да се гавря с него в съда след някоя друга година, когато някой се сети да ми връчи НП

 21. ss7 on December 4th, 2009 15:55

  Привет. Какво е развитието по случая. Има ли НП , кой член е посочен за нарушен и какво е наказанието ? Имам аналогичен случай, но се оказва, е управлението на неизправно МПС не е адм. нарушение.

  Адм.нарушение е действие, което е забранено от закон или бездействие, когато има предписания в закон.

  В ЗДП не е забранено управлението на техн.неизправно МПС , колкото и учудващо да е това. Ако НП сочи като нарушение “действие” – т.е. управляване, то НП е незаконно 🙂

  Въпреки, че в ЗДП има предвидени наказания, то ако не е доказано извършено нарушение, няма как да те накажат. Поне не и законно.

 22. dzver on December 4th, 2009 15:59

  Наказателно постановление за 30 лева, което не пазя. Платих си ги и забравих. Има някъде в ЗДП наказание за каране през нощта със загасени светлини, по този член беше. Що 30, като в закона пишеше 20, не знам, но така или иначе не подлежи на обжалване.

  Тия дни се разминах с автомобил, който караше без фарове в 9!

 23. ss7 on December 4th, 2009 20:12

  Наказание се налага само за извършено нарушение , а такова няма 🙂 . Факт . МПС с изгорял фар е технически неизправно, но закона не забранява на водачите да управляват неизправни МПС .

  Както и да е – мерси за информацията. Аз пък ще чакам КАТ да ми връчат НП и нищо няма да плащам.

  Иначе НП са обжалваеми на основание конвенцията за правата на човека. Всеки има право на гледане на дело пред съд и никой закон не може да го отменя това право 🙂

 24. диди on February 5th, 2010 13:44

  Имам въпрос : като ти изтече акта за който обаче не си си взел НП и те спрат куките какво става според закона защото на мен ми написаха фиш и то според куката по милост иначе трябвало да ми напишат акт(заради това че ми е изтекъл акта )

 25. dzver on February 5th, 2010 13:47

  Трябва да идеш за удължаване – 1 печат в КАТ, 30 минути загуба на време. Иначе си има глоба и не е трябвало да ти пишат акт – за дребните нарушения вече се пишат фишове, не по закон, а по вътрешни разни инструкции.

Оставете отговор