Шофьорски книжки

October 27, 2007

Ако зависеше от мен, бих направил доста сериозна организация за контрол на автомобилния транспорт. Провокира ме да пиша за това хубавия пост на Даниел Панев за жените шофьори. Той описва овцата на пътя, която е платила за книжка и не може и не ще да се учи да кара, но сяда зад волана. Според моите наблюдения, най-често срещаните опасни шофьори на пътя се класират горе-долу така:

5. Възрастните шофьори – учудващо несъобразителни и тромави.

4. Професионалните шофьори, особено когато карат малки мощни, двуместни леки товарни автомобили. Често правят маневри, които са опасни за околните, но на тях им изглеждат ОК. Включвам тук маршрутките и такситата.

3. Жената шофьор – платила за книжка, никога не е чувала за страничните прозорци и огледалата за обратно виждане, няма идея как се ползва мигача. Кара бавно и без да се съобразява с останалите хора на пътя, защото не ги вижда. Преди всяка маневра се кръсти и върти волана. Често не забелязват, че са направили ПТП. В сряда една жена пред мен закачи предната си броня и я откъсна, при което колата й загасна. Но тя я запали и потегли… спрях я и й казах какво е станало. Видях 1 път и такава, която удари автомобил при отпаркиране и потегли – тогава друг човек я спря и й направи забележка, че не може така да се напуска ПТП.

2. Млади пишлемета – това е мъжкият вариант на жената шофьор. Платил за книжка, не може да кара, яхнал 100 или 200 коня и вандалства на пътя. Лепи ти се на 1 метър зад теб, светка с фарове, ако не го пуснеш те изпреварва от дясно и те засича отмъстително. За този елемент ограничението за скоростта това е максималната скорост, която може да развие, преди да достигне задната броня на предния автомобил. Виждал съм такива в скъпи и евтини коли, тук влизат и некадърните от мутрите.

1. Всеки, който блее, изгубил е концентрация, не държи волана с две ръце, ядосал се е и бърза за някъде. Само секунда го дели от беля. И може да се случи на всеки от нас!

А всеки един от изброените би могло да е употребил алкохол, да е въоръжен, да работи в парламента, прокуратурата, МВР или в друга силова групировка…

Какво можем да направим

Това, което ни спасява сега е да караме толерантно, внимателно, да спазваме ограниченията, където е възможно* (на места има умишлено лоша пътна маркировка). По този начин шофирането е по-приятно, а вандалите контрастират и се забелязват по-лесно.

Какво държавата може, но не прави

– Застрахователите да поемат даването на книжки от ДАИ и да носят отговорност за всяка дадена книжка. Получаването на книжка за пари вече няма да е 100 или 300 лева или колкото там струва. При толкова лавандули на пътя, явно нещо не е ок.
– Да осигури ефективен КАТ някакси. В момента скъпите коли и камера не ги снима. Според мен с граждански контрол върху КАТ и малко по-високи заплати и изисквания към полицаите, за да станат истински полицаи, трафикът ще се подобри.

Лошите шофьори трябва да се махнат от улиците. Няма кой друг да го направи, освен КАТ, а те не го правят.

Публикувано в: Гърнето с боба 9 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

9 коментара на “Шофьорски книжки”

 1. haz on October 27th, 2007 15:33

  Чудесен пост. Искам само да добавя, че понякога използваме шофирането, за да си доставяме адреналин. Аз лично съм се усещала, че го правя и съм се спирала; виждала съм много други хора да го правят, без да се усещат. Твърдят, че си познават колата. Не колата, главата трябва да си познаваш, да знаеш дали високите скорости и рисковите маневри те влекат. Ако откриеш, че е така, намери си друг екстремен спорт, вместо да застрашаваш околните на пътя.

  И да цитирам баща ми, който е професионален шофьор с 42 години стаж без нито едно ПТП – колите служат, за да се придвижиш от едно място на друго.

 2. paro on October 27th, 2007 15:40

  Хубаво си ги класифицирал. Аз май спадам към младите сополанковци, които току – що са взели книжка. Макар, че вече като че ли карам много по – спокойно и съобразително. А и фактът, че си давам сметка за това би трябвало да показва, че имам напредък 🙂

 3. dzver on October 27th, 2007 15:40

  Има и писти, където можеш срещу скромна такса да караш екстремно, като застрашаваш само себе си.

  @paro – и аз съм млад шофьор. Имам под 2 години и 22-3 хиляди км, но карам внимателно и се старая.

 4. Alex on October 27th, 2007 15:53

  И аз съм млад шофьор, /15 г. карам/ Не бива да се пропускат и емблематичните млади “бизнес дами”, които докато карат или пушат или говорят по телефона.

 5. Борислав Борисов on October 27th, 2007 18:06

  “Млади пишлемета – това е мъжкият вариант на жената шофьор.” Това си го записах 🙂 Според моя нешофьорски опит на изтормозено ходещо по улиците същество, тези са най-опасните. Карането на кола се превърна в статус икона (то кое ли вече не е) за имбецили с коефициент на интелигентност възрастта им върху две, които са готови на всичко, за да изпитат превъзходство над околните. Не знам защо, но в моя квартал дори полицията се плаши от такива пишлемета.

 6. Георги on October 28th, 2007 11:05

  Възрастните шофьори
  Тия Господ ги пази. Отървават се само с псувни в повечето случаи. Трябва след 70 години който иска да шофира да минава отново изпит.
  Пример: Един дядо с Мускал давайки десен мигач се престроява в ляво и ме избутва в насрещното платно

  Жената шофьор – платила за книжка
  Това е тая група от участници в движението, които предизвикват леките ПТП-та. Не е задължително да е платила за книжка, просто една част от шофьорките не внимават и при появата на “ситуация” се стряскат. Одраскана броня, счупен стоп и т.н.
  Пример: На Драган Цанков в посока радиото (надолнище) неква Вуйна както си чакаше на светофара изпусна спирачката и ме подпря в задната броня.

  Млади пишлемета
  Тези правят тежките ПТП-та, най-често на междуградски път. Би се решил частично проблема, ако за хората с по-малко от 5 години стаж важат малко по-сурови наказания.
  Тука спадат разните ГОЛФ-аджии, много бързи Астри ГСИ и другите от подобен клас.

 7. Антония on October 28th, 2007 11:48

  Забравяте, че качеството на един шофьор се измерва и с отношението му към другите участници в движението: пешеходците! За мен най-отвратителните шофьори са тези, които не спират на пешеходна пътека или пък спират върху пътеката. Които се движат по пешеходни зони (Графа, Витошка, anyone?). Които паркират по тротоара. И не спират на паркинга, дето е на 20 метра от Фантастико, а си зарязват колата на габарити пред самия магазин, създавайки грандиозно задръстване, защото ги мързи да изминат каквото и да е разстояние пеша. Мразя идиотът, дето кара в насрещното, за да си спести 15-те минути чакане на светофара. А ако хвана онзи, който пердаши с 80 км/ч по вътрешно-кварталните улички, където непрекъснато играят деца — ще му счупя главата!

 8. dzver on October 28th, 2007 12:02

  Антония, притискат те на пешеходната пътека изброените по-горе 5 категории, плюс разни нахалници. Жената шофьор не е видяла, че има пешеходна пътека. Пишлемето мисли, че то е с предимство. Завеяният шофьор е видял пътеката, но не те е видял теб. Професионалният шофьор бърза.

  За бързо прелитащите през насрещното млади пишлемета мутроиди трябва направо решетки да има.

  Може би трябва да се основе и категория “комплексари”, която е подвид на младите пишлемета, само че съдържа мъже на средна възраст, често с номера СО, РК, КН.

 9. zlatkata on October 30th, 2007 12:03

  Антония е права.И дзвера де.Истината е че трябва да сме внимателни и толерантни,особенно към хората които докато ние се возим,мръзнат или се калят ходейки пеш..да не говорим за бабите и дядовците…просто е грозно че сме една невъзпитана нация…

Оставете отговор