Поглед в бъдещето

September 29, 2007

За да видиш в бъдещето, понякога е нужно просто да погледнеш какво се случва със съседите ти.

През 1984-5 г. абсолютно никой не можеше да ме убеди, че има фризери с по 50 вида сладолед. Знаех за сметанов, шоколадов и жълт (май тирамису) от уличен хладилник с 2 кофи сладолед в него. Когато идваха на гости братовчедките ми и обясняваха, че в Унгария има различни фризери с огромно разнообразие сладолед, смътно вярвах, но си мислих, че сигурно 50-те вида сладолед са комбинация от изброените по-горе 3 български. Да, ама комунизмът падна и видях с очите си.

Почти всички (други) важни събития в България после първо са се случили другаде – кредитните милионери и банковите фалити, бандитската приватизация, връщането на комунистите на власт, НАТО, ЕС, ръста в цените на имотите, появата на крайни националистически партии (даже в маловажни детайли като създаването на фашизоидна гвардия) и т.н.

Та днес се видях с вуйчо ми и го поразпитах какво ще се случи в България след година-две.

В Унгария в момента управлява кабинета на Ференц Гюрчани (или Дюрчани, не знам кое е по-правилно). През 2006 г. името му стигна в България с информацията, че правителството на социалистите е излъгало с резултатите на икономиката, за да спечели изборите. В последвалите протести, полицията си е позволила да използва доста много сила. На 26 октомври 2006 г., полицията им решава да разчисти площада на който протестират хората и за целта стрелят с гумени куршуми. Куршумите били насочвани на нивото на главата, така че е имало стотици сериозни наранявания, вкл. няколко извадени очи.

В средата на 2007 протестите довели до уволняването на правосъдния министър и началника на полицията и оставка на МВР шефа, в опит да се реабилитира кабинета пред международната общност. Но как да стане това, при положение че самият Гюрчани е замесен в скандали с измама? В разследване от къде идва сериозното му богатство станало ясно, че имотите му идват от наемането на курорт на езерото Балатон от държавата и после отдаването на същия курорт под наем на държавата на многократно по-висока цена. Във вреда на унгарската полиция са и постоянните скандали за корупция и други, от сорта на групово изнасилване на унгарка от униформени полицаи по време на работа.

Интересно е, че подобно на Станишев, и Гюрчани има планове да строи наново министерските сгради в огромна държавна територия, като получи сградите срещу отстъпване на правата за строеж (не успях да гугъл статии по въпроса).

Друго, което бълграските социалисти не са осъществили още е пречистващо името псевдо-разцепление и мимикрия, с цел печелене на избори. Това може да се случи преди следващите парламентарни избори, когато да ни бъде представен следващия млад и безскрупулен комсомолец от вида Жан-Гоце-Станишев.

Като период, България се намира 1 до 3 години след Унгария – тях ги приеха по-рано в ЕС, управляват ги по-отдавна социалисти и местните им избори бяха миналата година. Така че – според мен разкритията за кабинета Станишев, протестите, свръх употребата на сила от полицията и козметичната смяна на МВР шефа тепърва предстоят.

Публикувано в: Гърнето с боба 2 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

2 коментара на “Поглед в бъдещето”

  1. Minavast on September 30th, 2007 09:37

    а аз нещата ги виждам така: И там десните управляваха, на хората им писна и си избраха пак социалистите. И у нас десните се осраха, с извенение, през 1997-2001, царя и той допринесе с каквото можа, та 2005 хората си избраха пак социалистите…
    Това като подкрепа на тезата ти, че вървим малко след тях. Друг е въпроса, че в някои аспекти сегашното правителство провежда много по-дясна политика от Костов.

  2. Спас Колев on October 1st, 2007 15:37

    Аха, притеснителното е, че те от години имат бюджетен дефицит и прилична инфлация, а ние не.

    Въпросът е дали това е несъществен елемент или ще трябва да си наваксваме…

Оставете отговор