Инфлация, свръх употреба на власт и нарушена екосистема

August 31, 2007

Кока Кола се включи в общия инфлационен натиск. Бутилка Кола в Billa е 2.05, не съм забелязал от кога. Едва днес забелязах, че нещо се е случило и с олиото – защото купих бутилка за 2.89 при цена последния път като ми е направило впечатление около 1.50-1.60. Проверих – на световните пазари върви по около 1090 долара за тон, което прави към 1.90 за литър с ДДС.

Явно от Министерски Съвет са видели тази сериозна разлика и са решили, че има спекула. Да, може би има спекула – очевидно е, че естествената цена на олиото е не повече от 2.20/l. Нека да се фокусираме обаче върху резултатите от държавната намеса в икономиката.

1958 година Мао решава, че трябва да трасформира Китай от земеделски-ориентиран към промишлено ориентиран. Той изготвя план, наречен “Голям скок напред“. Критериите му са обемите производство, примерно на стомана. Изготвя се план за 3 годишно развитие и се започва бясно производство на стомана. Земята се колективизира в ТКЗС-та. Започват и кампании за избиване на плъховете, врабчетата и други вредители.

За съжаление на Китайците, стоманата, която са произвеждали е била некачествена, а с избиването на врабчетата, Китай бил нападнат от скакалци. Следващите 3 години били обявени като “Трите години на природни бедствия“. Виждате ли връзката? Така бързо Големият скок напред довел до 20-40 милиона души, загинали от глад.

Мисля че пускам втори такъв пост, в който правя връзка между не-съвсем-свързани събития, но все пак – връзка има. Свръх употребата на власт води до вземане на радикални неразумни решения. Балансът се нарушава, това води до криза. Кризата бива обявена за природно бедствие. Пожари, наводнения, брутален ръст в цените на някои храни, неравномерни валежи – всяко едно събитие може да бъде свързано с някой наш, местен голям скок напред в условията на свръх употреба на власт.

Публикувано в: Uncategorized 1 коментар RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

1 коментар на “Инфлация, свръх употреба на власт и нарушена екосистема”

  1. Вени Г. on August 31st, 2007 17:56

    Друго обяснение на същия комплекс икономически явления:

    “България вече е в един пазар в ЕС и млечните продукти имат известна взаимозаменяемост и повече или по-малко не може да се прогнозира, че цените на българския кашкавал и на българското сирене ще се развиват независимо от останалата конюнктура. Второто – в глобален план се развиха процеси, които нанесоха драматични промени. Примерно, цената на млякото на прах се покачи 2 пъти. България през цялото време е внасяла около 25 % от необходимото мляко за преработка от Украйна. Но това мляко няма вече достъп до България, защото не е сертифицирано за пазара на хранително-вкусовата промишленост в ЕС. Промишлеността не може да си позволи да вложи мляко на прах от европейски производители, което е с около 30 % по-скъпо от млякото в България. И от къде дойде повишението на цените в ЕС? Значи един път от допълнителното търсене в новоприетите страни, падането на реколтата в Австралия, появата на пазара на Китай. В Китай по-високата, да я наречем надсредна класа, започна да търси здравословни храни по модела на Япония. В резултат, на което се появиха като потребител на мляко на прах. Там засега консумират млечица с разни подсладители и в резултат, на което в САЩ се вдигна с 58 % цената на млякото. Това е общата картина. “

Оставете отговор