Разходка до Белоградчик, Магура и Баба Вида

August 29, 2007

В пристъп на умопомрачение решихме вместо за 3-4 дена на море да идем за 3-4 дена в северозападна България. Там не бива да припарва туристически крак лятно време. Най-подходящо за посещение е пролет, докато още е хладно. Умряхме от жега и карах безкрайно дълго по едни пра-азни пътища през едни села, в които няма жива душа и всичко се е изпокрило.

В Белоградчик имахме проблем с настаняването – има доста частни квартири, но ние бяхме претенциозни и искахме стая с баня. След 3 неуспешни опита, накрая ни събра от улицата един бате Сашо, при когото нощувахме при прилични условия за едва 20 лв. Под прилични условия разбирам – 2 стаи и кухня на наше разположение, телевизор, баня с топла вода 🙂 Абсолютно единствен недостатък – мебели, които ти навяват мисълта, че отиваш на гости у баба си и нямат функционално предназначение, но това някой може да го оцени положително.

Районът е беден. Явно с 4-те екопътеки, крепостта и пещерата не успяват да привлекат достатъчно туристи, за да се завърти оборот и да направят всичко като навсякъде другаде в България.

На вечеря бяхме единствени клиенти в ресторанта Дъ Рок или нещо такова.

Крепост Калето - Белоградчик

Крепост Калето - Белоградчик

Крепост Калето - Белоградчик

Крепостта Калето е била ползвана като наблюдателница до времето на Срацимир. Той я разширява и превръща в отбранително съоръжение. Истински важна обаче става тя за турците, които са я ползвали като опорна точка за справяне с революционни движения. В крепостта има фрагменти от Римско време, от Втората българска държава и от турското робство. Остро препоръчвам да не я посещавате в горещо време.

Белоградчишките скали

Белоградчишките скали

Белоградчишките скали

Белоградчишките скали

От всичко в Белоградчик, най-много ме изуми този плакат за мобилна раздавачка на кредити. Като знам аз през какви перипети минах, за да получа кредит, се чудя как е възможно да върви един жълт микробус на Райфайзен Банк и да раздава пари? Ами как си прибира вноските после? Хората в района не изглеждат заможни – заведенията в центъра на Белоградчик са главно кафенета, в които се пие кафе и не се яде нищо.

Явно последният кмет е бил амбициозен, защото фонтанът си работеше, имаше чешмички, цветя и пътеките изглеждаха поддържани, строи се хотел. Все пак имайте предвид да не ходите с големи очаквания, Белоградчик НЕ Е курорт. Ако сте скромни, ще ви хареса.

Входната зала на пещера Магурата

Рисунки на пещерни хора в Магурата

Драсканици в залатана рисунките

От Белоградчик до Рабиша пътят е поносим, като изключим лежащите полицаи. Непосредствено преди Магурата, асфалтът е нов. За съжаление обаче, пещерата е оставена на произвола на съдбата. Билетите са по 4 лева, има поне 3 човека персонал, но никой не се чувства длъжен да организира групи и да ги съпровожда, за да пази пещерните рисунки от издраскване. Не можах да разгледам пещерата до край, защото жената падна, преби се и се разписка, след което излязохме. Все пак я намирам за обект с национално значение.

Баба Вида

Баба Вида

Шлеп в Дунав, край Видин

Не уважихме Видин. Посетихме единствено крепостта, разходихме се, начетохме се на декларацията колко лошо било да се ръшва през 100-те обекта, без да се разгледат и това е. Там беше пълно с чужденци, слезли с кораб – отделни групи от по над 20 души ги водеха екскурзоводи на английски и немски език, както и излъскана светеща жена капитан. Чужденците едва ли ще запомнят крепостта с хубаво – при все че е запазен и приятен по нашите стандарти обект, пространството около нея е занемарено – пущинак и мърсотия.

Пътят до Видин E79 е ремонтиран и в много, много по-добро състояние от Цариградско шосе.

Радвам се, че това пътуване е зад гърба ми. Туризмът трябва да е за удоволствие, не за събиране на печати в книжка. Ако нямах книжка, бих отишъл до Белоградчик, минал по някоя от пътеките и вечерта на количката – в София. Или обратен завой към Тетевен, Рибарица. Сега имам 50 печата (посетил съм може би към 70 от 100-те обекта). И какво от това?

Публикувано в: 100-те обекта 39 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

39 коментара на “Разходка до Белоградчик, Магура и Баба Вида”

 1. Любомир Петров on August 29th, 2007 21:03

  Оха, как ме изненада 🙂
  Много се зарадвах от заглавието на статията ти, защото съм от родом Видин, а пък и в Белоградчик имам роднини. За съжаление си много прав, в тази част на България няма развито нищо, пък да не говориме за туризъм.

  Относно Рабиша, ходил съм там като много малък с училището. По онова време (преди 4-5 години) училищата организираха екскурзии до пещерата, а пък учениците бяхме доволни, че за 10тина лева ще се разходим до някъде с цел пиене на бира и простеене по автобусите :-)…това (б)е нормално при младежта 🙂
  Та така изпили по някоя друга бира и хайде в пещерата и колкото по навътре влизаме толкова повече хора започнаха да се хлъзгат и да падат (е, не бяха много 4-5-6 човека се понатъртиха :)). Поне беше весело..имаше и паднал даскал 😀

  Както и да е, бяха хубави времена..та да се върна на идеята ми, че самата пещера неможе да се обходи цялата, защото в една от частите и има един вид склад за вино “Магура”, доста известна марка хубаво вино и то не само в България. Може би, това е единственото нещо от което се изкарват пари за да се поддържа пещерата, а от там идват и многото проблеми и защо малко хора ходят на екскурзии там ;(

  Относно Белоградчик…хубав град, но лично за мен ми е много трудно предвижването (понеже нямам кола) и се движа пеша, а това значи че тряа се катеря по асвалтираните склонове (улици :)) и като краен резултат не издържам да се разхождам много (все пак съм и активен пушач :)). Единствено съм се разхождал из центъра (точно до снимката: belogradchik-5.jpg) и до скалите като малък. Ако има нещо готино…то това е панайра в Белоградчик. Събират се ужасно много хора, млади стари, разхождат се по стандартните “ромски бутки”, въртележки и т.н. Различното при този панайр е, че се прави на едно място което е доста ниско в планината и е заобиколено от скали от всякъде, някак си чуството да слезеш долу е доста готино 🙂 (До това място се намира и откритото кино..или театър беше ?)

  …а относно Видин, за съжаление нямам какво хубаво да кажа за Видин, може би защото доста често съм там и вече хубавите неща не ми правят впечатление, ами само лошите.

  Това исках да споделя относно тези градове, а иначе мерси за идеята която ми даде за почивка, като я реализирам ще пиша и аз 🙂

 2. dzver on August 29th, 2007 21:23

  Любо, Снежанка има 1 човек персонал и е в по-добро състояние! Това е до съвест, не до липса на туристи. Лелката там се жалва, че по цял ден е на студено и влажно, навлича едни дебели дрехи и не дава на никой да пипне образуванията.

  За Видин може би дума не трябваше да обелвам, все пак минахме транзит 🙂

  Но нека се съсредоточим върху хубавото – пътят е оправен, не е далеч… само да се подбират хладни дни 🙂

 3. maumyh on August 30th, 2007 09:51

  dzver,пробвай се другия път да застанеш по малко по.различен начин на снимките.Много кофти изглежда..

 4. svetlina on August 30th, 2007 11:55

  a na men nai-mnogo mi hresaha snimkite
  i osobeno tova, 4e ne sa ot tipa “Az i Aifelovata kula”, Az i Baba Qga”, “Az i moeto ego”… Keep swimming, Nemo!

 5. Assenoff on August 30th, 2007 12:47

  Дзвер, има и някои добри неща във Видин и областта (по-скоро изключения, признавам) – като например градската градина, местноста “Божурица”, етц … Ако ме познаваше и беше намерил начин да контактнеш с мен, можеше и да ти служа за гид 🙂

 6. Димитър Димитров on August 30th, 2007 16:21

  Пещерата е много добра.
  Това трябва да се види.

 7. Наслуки on August 31st, 2007 22:24

  За хладните дни си напълно прав, виж как изглежда Магурата през април, когато цъфтят люляците – http://picasaweb.google.com/Snowlandscape/VODgSG
  Цялата местност мирише седмици наред!!!
  Аз имам особено лично отношение към района и мисля, че скоро състоянието на туристическата инфраструктура ще се подобри значително – само общината да намери финансиране, има някои идеи за устойчиво развитие.
  И мисля, че ще се съгласиш, че сравнението между Магурата и Снежанка не е удачно, мащабите са коренно различни. Магурата се разглежда за поне час и половина срещу 15-20 мин за Снежанка. Но е вярно, че е въпрос на съвест, или мотивация от страна на персонала.
  В Белоградчик нещата полека-лека се развиват, доста бавно наистина, дано бавенето да е за добро 😉

 8. Таня on September 2nd, 2007 13:10

  Преди 3 години бяхме на същата разходка. На Магурата се завихри голям скандал с госпожата, която продаваше билети. Доколкото помня, не искаше да ни пусне в пещерата докато не се съберат 15-20 човека, а ние си бяхме група от около 12 човека. След това като се насъбраха повече хора, докато излезне преходната група, пък проблемът беше, че сме прекалено много… определено беше изключително нелюбезна 🙁

 9. Todor on September 3rd, 2007 21:22

  Донякъде си прав за нещата в северозапдана България. Има доста недостатъци, които все още ни пречат да сме в крак с модата:). Например в крепостта няма екскурзовод, който да обяси и заинтригува с някаква история туристите или това, че човек като дойде се чуди къде да спи и т.н. Не може обаче да очакваш нещо някъде да се случи при положение,че 17 години нищо не е правено и всичко е оставено на инерция. Отделно това е северозападна България-най-бедната част от страната и най-бавноразвиващата се. Преди години крепостта е била осветена всяка нощ и годишно са минавали близо милион туристи, основно чужденци. Може би не си забелязъл, че в град Белоградчик се строят няколко доста добри хотела и се реконструира основния, който ще бъде 4 звезди. Съветвам те да посетиш града отново след една година и ще забележиш промените. Извинявай, че се обръщам на ти:) При бат Сашо не е зле, но има и по-добре:) Поздравления все пак, че си отделил време за нашия край. http://www.primaverahouse.com/

 10. dzver on September 3rd, 2007 23:11

  Мога да похваля твоята къща, че е най-добре изглеждащата отвън, ако не броим едно къще цялото в цветя и със спяща котка на прозореца. Наистина ли има само по 1 баня на етаж?

 11. Todor on September 4th, 2007 22:20

  Да, все пак това е къща за гости, а не хотел. Но това не бива да те притеснява. В къщата има бойлери с обща вместимост от 1000 литра вода и три бани, така че не виждам проблем, освен ако не искаш да прекараш цялата си почивка в банята:)

 12. dzver on September 5th, 2007 02:04

  Еми пожелавам успех 🙂

  Твоите усилия, на Сашо и на другите като вас, които превръщат къщите си в къщи за гости са много по-важни за гостите на града (поне такива като нас) от тези на кмета.

  btw, препоръчай някоя кръчма или ресторантче? Може би не попаднахме на най-правилното място в Скалата или каквото беше, точно до кръговото (не че се оплаквам, ама липсата на клиенти може да значи, че хората го отбягват?). С времето този пост ще бъде прочетен от 100-ци хора и адекватна информация ще им е от полза.

 13. Beloradchik on September 18th, 2007 16:55

  По пътя за София на около 1км. след като излезеш от града има приятно местенце известно като “Ханчето”, опитай там. Механа Мадона също не е зле.

  А, относно къщите – една от последните е Артес. Бил съм там и познавам собственика, просто всичко е 4*. Надали ще намериш друга къща с климатици и толкова разбран човек…

  Поздрави!

  http://www.visitbelogradchik.com

 14. Ангел on October 14th, 2007 12:12

  Туризмът в Белоградчик тепърва набира скорост, ще се развиват както големите хотели, така и скромните къщи за гости. В момента се реконструира бившият хотел на Балкантурист, ще бъде 4 звезди, строи се и изцяло нов голям хотел, пак 4 звезди, както и още един точно до крепостта, но не знам каква категория ще бъде. Така че за всички вкусове и претенции ще има подходящи места за настаняване. Както отбелязваш в постинга,при Сашо си нощувал “едва за 20 лв”, значи си наясно, че за по-добри условия ще платиш съответно повече. Наистина, съгласен съм, че отделният санитарен възел е голямо предимство, но има доста хора, на които това не им пречи. Моята къща “Драките” ( http://www.drakite.com ) работи от лятото и вече имам редовни клиенти, които се връщат, че пращат и техни познати 🙂 Така че, нищо лично, но малко не съм съгласен с леко негативния тон на постинга, че видите ли едва ли не стига да минете през града на бегом и ще ви е достатъчно. В Белоградчик има какво да се види като природни забележителности. Повечето хора, доли там за пръв път, остават без дъх от гледката, и не преувеличавам. Прав си, хората са бедни като цяло и това е факт. Но тепърва предстои развитието на региона и няма да мине много време, когато за Белоградчик ще се говори като за една от най-привлекателните туристически дестинации. Поздрави на всички и заповядайте, заслужава си!

 15. dzver on October 14th, 2007 13:00

  Ако почна да си меря приказките, никой няма да ме чете, всъщност ще е толкова тъпо, че няма и да пиша.

 16. Vera on October 27th, 2007 18:39

  Ха така Ани. Напално съм съгласна с Ангел.Казват че един път щом си бил в Белоградчик винаги се връщаш. Това е като поличба. Аз съм родена там. И това е любимия ми град. Тези които осъзнават потенциала на това място работят всеки ден и малко по малко, за да се върнат един ден и да кажат ето това е моят град, за да се чувствате удобно елате в моята къща (например). Този който няма тръпката да работи за Белоградчик си стои на едно място и си мисли, че е нещо повече, но не е. Била съм и екскурзовод в Магурата. “По мое време” аз лично събирах групите и докато чакахме да се съберат бях длъжна да ги забавлявам и да им говоря. И докато си водех беседата не се пушеше, не се изхвърляха боклуци, не се катереше по камъните. А в залата с рисунките (които по това време не бяха консервирани) се влизаше едва 3 пъти месечно за 5 минути и то за т.нар. VIP гости. За това от твоя коментар мога само да кажа, че тези при които си отседнал изобщо не са си свършили работата. Още повече съжелявам, че ннщо от това което си видял не те е докоснало. Явно нищо не си разбрал за Белоградчик.

 17. dzver on October 27th, 2007 19:13

  Vera, нацелихме някакво много горещо време. Не се оплаквам, домакините ни бяха супер.

 18. Pippilota Mentolka on March 14th, 2008 11:55

  Състоянието на Магурата беше причината да си направя блог. Бях потресена от състоянието й и безхаберието на персонала и институциите! Пещерите със скални рисунки в Европа са толкова малко, а ние нашите (които са уникални по рода си в Европа – говорила съм със специалисти по тоя въпрос, но не мога да го обясня като тях) ги затриваме ей така 🙁
  Думи за това няма. А ако ми позволиш ще линкна този ти пост, тъй като като видях вандализма бях толкова потресена, че не снимах тия “съвремени скални рисунки”

 19. dzver on March 14th, 2008 19:13

  моля, чувствай се свободна да ползваш снимките дори без да упоменеш източник 🙂

 20. ЦСКА on May 3rd, 2008 18:28

  *** Началото на поста е цензурирано, поради обидни квалификации и писане на коментар, без постът да бъде прочетен и разбран. Дразня се, когато някой пише анонимно коментари, без да е чел на какво отговаря. ***

  Белоградчик е един чист, спретнат и спокоен град. Едно идеално място за отдих. Природата там е уникална, не само скалите, но и планините, горите, малките рекички , животните. Крепоста е уникална трябва да я види всеки. Изгледа от най-високата скала е уникален ! Просто нямам думи за това място – влюбих се в него.

  Как може да казвате, че туризма е зле и мястото не е подходящо ? Сам каза че не си могъл да си намерищ къде да спиш. В Белоградчик найстина трудно се намерат места за спане и то не че няма къде да спиш , а просто всичко е заето. Сега се строй и нов хотел (5 звезден ако не се лъжа) какво повече да кажем ? В месността са се снимали доста филми и не само български продукций , но и чуждестранни. Един спокоен чист град с население около 6600 души , уникална природа , уникални забележителности ! Това е Белоградчик !

  Посетете го !

  П.П. от София съм (да не помислите, че си рекламирам града)

 21. Белоградчик - крепост калето on May 21st, 2008 19:32

  Колега мисля че не си дал всичко от себе си за да се почустваш добре, следващият път ако има такъв кат ходиш нататък свирни за да ти кажа/покажа някои местенца на които трябва да се отиде/преспи/опие 😀 , току виж си си променил мнението 😛

 22. в. on July 25th, 2008 14:31

  “Не можах да разгледам пещерата до край, защото жената падна, преби се и се разписка, след което излязохме. Все пак я намирам за обект с национално значение.”

  хехе, дзвер, дай една снимка на жената, щом като е обект с национално значение 😉

 23. Мариета on August 6th, 2008 17:25

  Аз малко късно се включвам, но трябва да кажа че съм абсолютно съгласна с Дзвер. Белоградчик е невероятно място със страхотни забележителности, но честно да си кажа наистина е трудно да намериш нормално място за настаняване. не искам да съм груба но където и да отида навсякъде единственото нещо, с което се опитваха да ме впечатлят е цената. Е хубаво де 15 лв, 15 лв ама то и условията са за толкова. Аз лично бих дала дори 100, но да си имам всички удобства, да знам че няма да се избием за това кой да влезе в банята пръв и т.н. Така или иначе ходя на почивка два пъти в годината, че и по време на почивката си да мизерствам, айде няма нужда. Така че моето посещение стигна само до там да разгледам града и се върнахме да спим във Видин, където найстина има добри хотели. Сега мой познати ми казаха, че са ходили в Белоградчик и откривали някакъв нов Спа хотел. Моите познати са спали в някаква нова частна къща Castle Cottage и са много доволни. разгледах им сайта и наистина изглежда перфектно, но за съжаление я нямаше когато аз ходих, а скоро едва ли ще отида пак. Все пак Белоградчик не е единственото място, където да се ходи на почивка, въпреки че като природни дадености наистина е неповторимо.

 24. Донко on January 8th, 2009 22:41

  Аз съм роден в този град и макар че работя в София много често си идвам. Мога смело да кажа, че Белоградчик може да бъде едно от най-красивите места в света. Наистина има още какво да се желае относно услугите и липсата на квалифицирани кадри в туристическите обекти, но мисля че в момента в Белоградчик има доста места за нощувка. Наскоро се откри 4-звезден хотел и предстои да се открият още няколко модерни хотела, в селата около Белоградчик също се правят хотели и къщи за гости, общината спечели конкурса ” Отлична туристическа дестинация”. Мисля че след година – две това че бъде едно от най-атрактивните места за посещение в България

 25. Todor on February 1st, 2009 12:42

  Радвам се, че Белогадчик Ви харесва затова се обръщам към Вас за помощ. Разчитаме на подкрепата Ви да предвижим Белоградчишките скали напред в класацията за новите 7 чудеса на природата. Присъединете се за да можем с общи усилия да помагнем за по-доброто класиране на Българския представител. http://www.new7wonders.com/nature/en/vote_on_nominees/?firstselect=5:268

 26. Белоградчик on March 25th, 2009 13:59

  Подкрепете скалите, че сърбите ни бият 🙁

 27. Мариана on May 7th, 2009 11:14

  В почивните дни и ние решихме да пообиколим България. Стигнахме и до Белоградчк. Невероятна красота, но наистина за жалост и ние се сблъскахме с проблем по настаняването. Но най-голямия проблем беше че неможахме да си намерим свободно заведение за да вечеряме и да се повеселим. Да наистина единствените свободни места бяха в ресторанта на хотела, но 2 семейства с деца, които най вероятно ще пощуреят в затворения ресторант. НАкрая се наложи да минем през “Гастронома” купихме си храна и право в квартирата. Строежите са замръзени. И има 3-4 заведения накръст – срамота 2009 г е вече и като чета значи те са си на това дередже от преди доста време. Нека малко да се пораздвижат да направят някоя и друга механа, градът им е доста посещаван 100%.

 28. Бистра Найденова on July 28th, 2009 16:35

  Приятели,за да видите Белоградчик ви трябват не само очи, но и сърце.За мен той е една несбъдната мечта.Сънувам го,защото не мога да си позволя често да ходя там.

 29. dzver on July 28th, 2009 17:14

  Бистра, току що ми каза, че нямам сърце и не съм видял Белоградчик =)

 30. stacy on July 29th, 2009 17:20

  има ли начин да се стигне от Белоградчик до Магурата без кола?

 31. dzver on July 29th, 2009 18:08

  С автобуса до Рабиша и после пеш?

 32. Цвети on August 28th, 2009 11:12

  Всичко както го опиваш си беше така. За моя голяма изненада сега нещата са доста по-различни. Явно не всички пари по програми се лапат, поне една малка част се оплзотворява. Сега ако посетиш Видин-крепостта, парка, центъра, мола-а 🙂 ще видиш новото. А за Белоградчик, винаги когато ходя с приятели там, отсядаме за обяд единствено и само в механа Мадоната- препоръчвам ти го. И не на последно място на севеозападна България и казват Северозападнала. Има защо, нали? Но хубавото, е че нещата лека полека се раздвижват. съвсем лекичка, но все пак се вижда.
  Ако ти стиска мина пак по същия маршрут, и сам ще се убедиш

 33. ари on April 13th, 2010 18:29

  белоградчишките скали са мн.красиви.Абе дано да бием сърбите!!!

 34. dzver on April 13th, 2010 19:29

  Допускам, че точно сега е момента да се ходи в Белоградчик – топло, цъфнало, докато в сф е кален змиярник 🙂

 35. Кирил Кирилов on November 4th, 2010 15:38

  Все пак не подценявайте Белоградчик и района. Това е нещо съвсем отделно от кмета, общинските съветници и малоумните тълпи от туристи. Разбирането и на едните у на другите по белоградчишките въпроси е минимално.
  Честно казано, нищо не прихващате и полза от вас няма никаква.

 36. dzver on November 4th, 2010 15:40

  Dudе, wtf? 🙂

 37. Мариана on March 25th, 2013 14:55

  Здравейте доволни и недоволни хора.
  Позволявам си да се включа в коментарите и като живеещ в гр. Белоградчик и като собственик на къща за гости ГЕТО.
  Белоградчик е едно райско място , завладяващо и привличащо с природата и красотите си.
  Хотелската част и местата за настаняване са вече налице и на ниво.
  За да се докоснете до това място трябва да обичате природата и да сте отворен човек.
  Заповядайте в малката ми къща за гости ГЕТО .

 38. Мариана on March 25th, 2013 14:58

  Имейла ми е :marianamiro@abv.bg

  Сайт :getobelogradchik.alle.bg

  tel.0888782892

  Къща за гости ГЕТО Белоградчик

 39. Неди on May 27th, 2013 12:09

  привет,
  през почивните дни обикаляхме въпросната северозападна България и останах със смесени чувства – прекрасен район и природа, и мързеливи и мрънкащи хора, гледащи веднъж да те излъжат.
  Природата е чудна, уникална в някои направления, архитектурни, археоложки и исторически забележителности навсякъде и следва срещата с хората – няма ги, където ги има най-често се оплакват колко беден бил краят им, как нямало работа и т.н.
  В Белоградчик на крепостта човек обикновено е малко изморен и гладен и преди влизане и след разходка из крепостта. Не коментирам, че срещу 5лв входен билет получаваш разходка по скали … В единственото заведение за хапване и пийване, някога било каравана се сервира 2 вида бира и се чака около 10 минути за скара при положение, че потока от хора е непрекъснат, наливната бира я наливат 2 пръста под чертата на чашата (явно печалбата е голяма). В града се оказа, че има и летен театър/кино – невероятно красиво и романтично място, но ако не отидеш случайно там няма как да знаеш, че го има, и естествено е строено през социализма, и за съжаление сега може би се използва на 1-5% – от влюбени двойки, пияници и заблудени. Въпреки желанието ни за посещение, художествената галерия се оказа затворена през почивните дни – явно работи само в делнични дни!? Видяхме една изключителна къща – лилаво-розова – браво на стопаните!
  Магурата – чудна пещера и най-вече с уникалните си скални рисунки! всъщност залата с рисунки била затворена от 5г. за реставрация и не се знае кога щяла да бъде отворена – просто обяснение но сложно за разбиране, въпреки това входа от 5лв ни осигурни един чичко, който с голяма досада ни разказваше коя сянка или камък на какво прилича, не отговаряше на въпроси различни от това което е написано в интернет, даже сега като зачетох малко в интернет за пещерата научих повече. За радост на изхода на пещерата ни очакваха дървени плочки и камъчета с реплики на скалните рисунки – от 5 до 12лв, които чичкото продаваше с усмивка, нищо че нямаше дребни да връща ресто. Имаше също щанд за вино и 2 масички, в случай че искате веднага да дегустирате с пластмасова чашка, мезейки си чипс, кроасан или вафли.
  Уви, прекрасен край, може би и хора, но повечето явно с бедна душа!

Оставете отговор