Connections

August 27, 2007

1956 година Египет национализира Суецкия канал. С това засяга тогавашните суперсили Великобритания и Франция, както и Израел, чиито кораби Египет спира да пропуска. Британският министър председател Антъни Идън прави заговор заедно с Франция и Израел. Идеята му е проста – Израел ще нападне Египет, а Франция и Великобритания ще омиротворят района и ще завземат Суецкия канал. Идън излиза пред собствения си народ и обявява омиротворяването като нещо реално, колкото и плоска да му е лъжата. Разбира се – не минава никъде, но спечелва някакво време, колкото да се оплете в собствените си лъжи и накрая да подаде оставка. Баламосвайки света, системно злоупотребяващият с бензедрин Идън остава на власт до 1957 г.

1999 или 2000 г. бях на едни нагласени избори за студентски съвет в УНСС. Разбира се, по времето на самите избори, нямах представа, че са нагласени. Имаше речи, подкрепяне и т.н. Ентусиазирани, аз и мой колега, Слави, решихме Слави да стане кандидат за член на студентския съвет. Набързо измислихме платформа – ще направим сайт за информация, борба с корупцията, приемен час и други подобни актуални по онея времена неща. Като излезе той да говори, всички бяха много изненадани от неочаквания кандидат. Един от другите кандидати веднага обори – “ама то сайт такъв и сега има, ние сме направили”. Аз не знаех има или не, млъкнахме, подвихме опашки. Вечерта проверих – нямаше абсолютно нищо подобно. Кандидатът, който излъга, стана член на Студентския съвет, а Слави не стана. Лъжата осигури време на поддържащите статуквото, но те така или иначе бяха осигурили в залата да гласуват само техни симпатизанти.

Сега покрай Балчик някой лъже. Звучи абсурдно, но по-горе дадох цели два примера – един голям и един мъничък, как лъжата печели време. Може би лъже Данаилов – обявил бил, че министерството на културата е спечелило делата срещу СУ, а се оказа обратното. Защо да му вярваш, когато твърди, че ботаническата градина е обрасла с бурени и кактусите не се поддържат? Може пък да лъже и Боян Биолчев. Може кактусите да не се изкореняват завинаги, ами да е за тяхно добро.

Публикувано в: Гърнето с боба 4 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

4 коментара на “Connections”

 1. Георги on August 28th, 2007 01:04

  От видяното в последните Х години, всеки един от нас може за си себе си да прецени на кого да вярва. Тъпото обаче е, че нищо не можем да направим по въпроса.

  А понеже наближават избори, ще се окаже че не били кактуси, ами компоти и не ги изкоренявали, ами ги засаждали…

 2. Филип on August 28th, 2007 02:53

  Аз бях там преди 3 седмици. Не съм специалист, но ми направи впечатление това, че голяма част от територията на градината наистина е буренясала гора, а самите поддържани алеи бяха като островчета в морето. Не знам на кого да вярвам (на г-н Данаилов или г-н Биолчев), но ще е жалко ако поне малкото красиви неща в градината бъдат унищожени за сметка на нови хотели (т.е. бих предпочел буренясалата гора).

 3. dzver on August 28th, 2007 10:40

  Ако бъдем реалисти, най-вероятно и двамата лъжат.

  http://nabludatel.blogspot.com/2007/08/blog-post_2762.html

  За съжаление, в тяхното надлъгване, Ботаническата градина е на път да се превърне в курортен комплекс.

 4. m1l3n on August 28th, 2007 18:21

  Ако е ‘буренясала гора’ защо Данилов не направи проект и да отдели средства да се оправи ‘буренясалото’, а вместо това разваля и тази част, която е поддържана. Ако има желание и прояви малко инициатива ще намери пари.

Оставете отговор