Gutenberg

July 28, 2017

Инсталирах си Gutenberg – евентуално новият едитор за WordPress. Много е готин.

Публикуван в Uncategorized, 2 коментара

Дават по две бутилки олио

March 7, 2017

Днес сутринта, докато пазарувахме, се сетих как преди 1989 година не беше достатъчно да платиш за една стока, за да я получиш. Нещата се “даваха”. Пазаруването беше като ходене на лов. Излизаш навън и ако в някой магазин има опашка, значи дават нещо. Питаш какво дават и ти казват – дават по две бутилки олио. Ако опашката е гигантска, може би дават банани. Повечето време нищо не даваха 🙂 Дефицит нямаше за стоки като кимион и кибрит.

Публикуван в Uncategorized, 4 коментара

Meta spam

December 16, 2016

Language stats from Google Analytics.

Публикуван в Uncategorized, 2 коментара

Интуиция срещу знания

November 7, 2016

TL;DR Знанията побеждават интуицията, за това човек трябва да учи.

Имаше кратък период от време някъде в миналото, когато имаше драма, дали най-добрият шахматист може да бъде победен от най-мощния компютър. Дийп Блу победи Каспаров и този въпрос слезе от дневен ред. След това известно време имаше драма, дали най-добрият шахматист може да спечели партия срещу компютър от стотици опити. После въпросът се измести към това, дали гросмайстор, асистиран от компютър (т.нар Кентавър), може да победи компютър. Не може, оказва се че гросмайсторът само пречи на компютъра във взимането на оптимално решение.

Когато играем шах, ние използваме знания и интуиция, за да предвиждаме линии на бъдещето. Шах програмите нямат интуиция, но могат да определят с точност най-добрата линия в рамките на следващите 15-20 хода. Това знание е толкова по-силно от интуицията ни, че анти-компютърният шах е история от близкото минало.

Интуицията ни кара да се чувстваме добре, но the gut feeling не е знание и може да ни подведе.

Годината е 2008, Хикару Накамура прави една от последните големи победи срещу компютър, като ползва всички възможни недостатъци на програмата, които са му известни.

Публикуван в Uncategorized, 6 коментара

MagSafe vs USB-C

October 28, 2016

I read plenty of complaints that this amazing piece of technology is being lost by Apple. I disagree. Just like many other controversial technological advancements enforced by Apple, I believe they made the right choice.

Pros for MagSafe:
– detaches from your computer if you step on the cable, most of the times without damaging the computer

Cons:
– detaches 200 times per day when it shouldn’t
– the part of the cable that has the magnetic connector damages quite often and when that happen, you need to replace the whole MagSafe. I buy about 1 MagSafe/year.
– Sometimes the computer falls down anyway

Pros for USB-C:
– It’s a standard and once everything is USB-C, you’ll have to carry few cables
– It does not detach 200 times per day
– I can replace the inexpensive USB-C cable instead of the whole adapter when needed. The inexpensive USB-C cable seems to be doing much better job than the MagSafe cable – the one at home does not have any signs of wear after 1+ year of use.

Cons:
– Everything is USB and you need to carry a USB-C to USB connector.

Публикуван в Uncategorized, 1 коментар

Оптимална бебешка количка

January 15, 2016

TL;DR бебешките колички са кипъл

Редовно правя кръгчета в моловете, понеже е топло и като цяло става за правене на кръгчета. Същото се случва с хиляди майки и техните бебета. Гледам ги малките буби как се кокорят от гигантските си бебешки колички и всеки път искам да пиша по темата. Аз също разнасях бебешка количка по едно време, после купих още няколко, с промяната на габаритите на бебока и мога да споделя моя гигантски опит в областта, така че да не повтаряте моите грешки.

Бебешките колички са огромни

Теглото на бебешката количка е оптимизирано така, че сумата от теглото на количката плюс теглото на бебето да е теглото, което максимално можете да повдигнете, с цената на известно сецване на кръста. Няма нужда да са такива, просто родителите такива купуват, щото си въобразяват неща, нямащи нищо общо с реалността.

Бебешките колички имат гигантски колела

В ненормално функциониращия уплашен родителски мозък, бебешката количка има нужда от гуми като на джип, за да преодолява неравните препятствия на тротоарите. Тези гуми са ненужни. Няма гуми, които да направят количката ви пригодна на тротоари. Така и така ще я карате главно в мола асфалтови алеи и пътища, все едно какви гуми има. Колелца за куфар биха свършили работа.

Бебешките колички имат масивни рамки и са масивни и тежат

Всичкото масивно нещо е с цел да ви създават илюзията, че са здрави. Няма бебешка количка на пазара, която ще предпази бебето, ако не внимавате с колите. Ако влезете в магазините, ще видите че има едни много малки сгъваеми колички, за големи бебета. Как може малката ръчно преносима количка да побере 15кг дете, а 3 килограмово новородено да има нужда от 20 кг количка?

Багажника на колата

Идеалното място за съхранение на количка е багажника на колата. Много е вероятно модела турбо-количка с гигантски колела за тротоари да не се събира там. Задраскайте този модел от списъка ви.

Кошче за новородено

Разходката на новородено представлява разходка на бебешка количка. Бебешката количка с кошче за новородено реално е един удвоен проблем, който изисква двойно по-голям багажник. Реалната потребност в този период е бебешки слинг с тегло към 100 грама. Всъщност, бебешка количка изобщо не е нужна, докато детето не надрастне бебешкия слинг.

Какво всъщност е важно за една количка?

– Да е лека, под лека разбирам 5-6 кг, не 15кг
– Да е компактна, така че да заема малка част от багажника на колата
– Да се сгъва и разгъва за секунди, с 1 ръка, без да заяждат разни неща

Има и други вещи, измислени да направят родителството трудно, но за това друг път.

Публикуван в Uncategorized, 7 коментара

Локализацията не е лесна

September 7, 2015

Screenshot 2015-09-07 21.28.11

Публикуван в Uncategorized, Оставете коментар