Не се случва често

June 2, 2015

Screenshot 2015-06-02 00.54.28

Eдва ли много хора във Фейсбук ще видят този пост точно сега.

Публикуван в Грешки, 3 коментара

Мрънкането ли ни е проблема

May 26, 2015

Българите масово се оплакват, в мащаби почти несравними с другите европейски народи. Дори онези, които са пътували и видели свят, не могат да се стърпят да измрънкат с и без повод. Ако нещо е сбъркано в културата ни обаче, не е мрънкането, а в имитацията на всичко.

Малко съм живял преди 89-та, но ясно си спомням как от учебниците и вестниците струеше прогрес и неподкрепен с нищо оптимизъм. Основна публична ценност беше някакви цифри да растат нагоре. Няма никакво значение какво е реалното състояние на нещата, стига цифрите да вървят нагоре. Една фабрика разделя дейността си на две, двете фабрики почват да менкат стоки и стокообменът се удвоява. Реалното производство намалява, но това няма значение, щом цифрите вървят нагоре (Виж Задочни репортажи за България и Соц Гурме). Тази любов към имитацията на успех струи от всичко и отвсякъде и не мога да я понасям.

Много се радвам, когато виждам в България хора, които ценят работата си. Стараят се да свършат заданието, да оставят клиента доволен и работата да е свършена, а не просто да изглежда свършена. Не са много, но се срещат все по-често. Като видя лекар на 60+, който чете нови учебници по медицина или строителна бригада, която работи в неделя до 9, за да навакса изоставането в срока, без изобщо в договора да има неустойка за забавяне, или колега програмист, обмислящ детайли далеч отвъд заданието – душата ми се радва.

Културата се променя малко по малко. Не е нужно да спрем да мрънкаме, само да си вършим работата и да се развиваме. Ако нещата вървят на добре, след 2-3 века няма да мрънкаме толкова.

Публикуван в Гърнето с боба, 3 коментара

Пролетен панаир на книгата

May 21, 2015

Пролетният панаир на книгата върви в момента в НДК. Входът е свободен и повечето издателства дават добри отстъпки. Хубав момент да си купите хартиена книжка.

Публикуван в Гърнето с боба, Оставете коментар

Страница

May 19, 2015

Пиша роман, в който всичките 98 страници изглеждат така.

IMG_1447

 

Книгата е “Кръвен обет”.

Публикуван в Грешки, Оставете коментар

Нощ на музеите

May 18, 2015

IMG_1446

Такова оживление в София не бях виждал, дори без частта с музеите беше много приятно. Определено смятам да участвам и догодина.

Това на снимката е статуя в Софийската градска галерия. Сигурен съм, че още си е там :-)

Публикуван в Гърнето с боба, Оставете коментар

Co-working в Старбъкс

May 16, 2015

В Старбъкс The Mall са превърнали най-пасивната зона на заведението в ко-уъркинг спейс с хубава маса с контакти.

IMG_1445

Публикуван в Гърнето с боба, 2 коментара

Неочакван антракт в Синегранд

April 26, 2015

Ходихме да гледаме Age of Ultron в Cinegrand Ring Mall. По някое време звукът изчезна. Тръгнахме да търсим някой да го пусне, и вместо да ни пуснат филма, ни пуснаха съобщение за евакуация. “Незабавно и без паника напуснете сградата, използвайте стълбите, не отивайте към колите си, незабавно и без паника.”

Евакуирахме се, обаче нещо беше твърде наред – извън киното хората си ядяха във фуудкорта, без да им пука особено и там никаква евакуация нямаше. Излязохме на терасата, да си поуспокоим нервите, поседяхме 5-10 минути и по едно време хората почнаха да се прибират обратно в киното. Алармата се включила заради изгорял бушон. Влязохме в залата, където филмът все още си вървеше – бяха минали 10-тина минути. Какво пък, решихме че не сме изтървали много, така или иначе филмът е бавен. След още 10 минути ни върнаха 20 минути назад, та да не изтървем нещо.

Не мога да кажа, че съм очарован. Това са практически най-скъпите билети за кино в София, човек очаква да седне, да си вдигне краката с бжътката и да гледа филм, не да му обясняват къде да ходи без паника и да му превъртат филма напред-назад. Нямаше никаква форма на извинение.

Публикуван в Грешки, 1 коментар